Wat is het verschil tussen RVS304 en RVS316 Kranen?

Er zijn verschillende soorten RVS beschikbaar, waarbij de meest gebruikte vormen RVS304 en RVS316 kranen zijn. Een veel voorkomende vraag is wat het verschil is tussen deze twee RVS soorten.

RVS is een legering (mengsel) van materialen die hoofdzakelijk bestaat uit de legeringselementen ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder worden de legeringen soms aangevuld met de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium. Door het combineren van de materialen en te schuiven met de percentages in de samenstelling ontstaan er diverse soorten RVS met ieder een andere bijzondere eigenschap.

RVS304 kranen

RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is dit materiaal goed vervormbaar en lasbaar. RVS304 komt het meest voor en wordt veel gebruik in en om het huis, waar het RVS niet kan worden aangetast door zouten of zuren.

RVS316 kranen

RVS316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie.
RVS304 of RVS316RVS316 is door zijn samenstelling beter bestand tegen corrosie dan RVS304 en is hierdoor geschikt voor gebruik waar sprake is van intensieve invloeden van buitenaf.
Hierdoor wordt RVS316 vaak aangeraden voor zowel binnentoepassing waar het veel in aanraking komt met zeep, zouten en zuren en buitentoepassingen, vooral als hier sprake is van intensieve milieufactoren.

Voor welke RVS kraan kiest u ?

Bij het maken van een keuze tussen RVS304 en RVS316 kranen is voornamelijk de corrosie(roest)bestendigheid van deze materialen van belang. Kijk goed in welke omgeving de RVS kranen geplaatst wordt. Komt de RVS kraan direct in aanraking met zouten of zuren zoals bijvoorbeeld kalk uit het water, zeep, douche producten, dan adviseren wij zeker gebruik te maken van RVS316. Ook voor buitengebruik is RVS316 zeer geschikt. Dit kan zijn in de botenbouw, huizen aan de kust, buiten, bij zwembaden maar ook binnenshuis waarbij het RVS veel in contact komt met vuil, zouten en zuren etc.

Een veel voorkomend probleem is de kalkaanslag in badkamers, waardoor er tijdens het schoonmaken met agressievere schoonmaakmiddelen wordt gewerkt. Hierdoor komt het RVS toch in aanraking met chlorides en andere agressieve schoonmaakmiddelen, waardoor de keuze voor RVS316 op zijn plaats is.

Kijk voor meer inspiratie voor RVS 316 kranen op de webshop bij de RVS Badkamer Series van de mooie merken Beldeaux en Sento Stainless.