RVS – Roestvast staal – Roestvrij staal - Inox

Wat is nu eigenlijk de juiste naam voor RVS, roestvast staal, roestvrij staal of Inox? Veelal wordt het in de ‘volksmond’ roestvrij staal genoemd, maar eigenlijk is dit een foutieve naam, maar waarom?

Roestvast staal is een ijzerlegering met chroom en nikkel dat een zekere vastheid geniet tegen corrosie (roestvorming), mits men aan de voorwaarden voldoet. Daarom mag men dergelijke legeringen ook geen roestvrij staal noemen, want dat is in principe alleen voorbehouden aan edele metalen zoals goud, zilver en platina.

Dat roestvast staal zich zo edel gedraagt, komt door een uiterst dunne passieve chroomoxidehuid (beschermlaag) die zich zo fantastisch edel opstelt in een waterig milieu.

Is deze beschermlaag echter niet aanwezig dan is het Roestvast staal aan roestvorming onderworpen. Daarom dient men deze beschermlaag goed te verzorgen en dan kan roestvast staal zelfs probleemloos een mensenleven mee. Met andere woorden: roestvast staal is absoluut geen onderhoudsvrij materiaal. Men mag overigens wel stellen dat het onderhoudsarm is.

Het is van groot belang dat u RVS altijd met goede RVS onderhoudsproducten reinigt en goed na spoelt. Zo blijft de beschermlaag in tact.RVS-Roestvast staal-Roestvrij staal-Inox Kijk voor de juiste onderhoudsproducten bij onze RVS Reinigers.

In veel landen wordt RVS ook wel Inox of Stainless Steel genoemd.

Wat is het verschil tussen RVS304 en RVS316

Er zijn verschillende soorten RVS beschikbaar, waarbij de meest gebruikte vormen RVS304 en RVS316 zijn. Een veel voorkomende vraag is wat het verschil is tussen deze twee. Bij het maken van een keuze tussen RVS304 en RVS316 is voornamelijk de corrosie(roest)bestendigheid van deze materialen van belang.

RVS is een legering (mengsel) van materialen die hoofdzakelijk bestaat uit de legeringselementen ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder worden de legeringen soms aangevuld met de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium. Door het combineren van de materialen en te schuiven met de percentages in de samenstelling ontstaan er diverse soorten RVS met ieder een andere bijzondere eigenschap.

RVS304

RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is dit materiaal goed vervormbaar en lasbaar. RVS304 komt het meest voor en wordt veel gebruik in en om het huis, waar het RVS niet kan worden aangetast door zouten of zuren.

RVS316

RVS316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie.
RVS304 of RVS316RVS316 is door zijn samenstelling beter bestand tegen corrosie dan RVS304 en is hierdoor geschikt voor gebruik waar sprake is van agressievere invloeden van buitenaf.
Hierdoor wordt RVS316 vaak aangeraden voor buitentoepassingen, vooral als hier sprake is van agressieve milieufactoren. Dit kan zijn in de botenbouw, huizen aan de kust, bij zwembaden, architectuur, fittingen, laboratoria etc.

Welke RVS soort kiest u in uw kranen?

Bij het kiezen tussen RVS304 en RVS316 is het voornamelijk van belang om te kijken in welke omgeving het RVS geplaatst wordt. Komt RVS direct in aanraking met zouten of zuren, dan adviseren wij zeker gebruik te maken van RVS316. Dit kan zijn in de botenbouw, huizen aan de kust, buiten, bij zwembaden etc. Bij al onze kranen van de merken Sento Stainless en Beldeaux staat aangegeven van welk materiaal het is, RVS304 of RVS316.