DIY badkamerklussen – Badkamer verbouwen

Maak een duidelijk plan hoe je de DIY badkamerklussen (doehetzelf) wilt aanpakken en de badkamer wilt verbouwen:

Is de badkamer duidelijk aan vervanging toe, laten de tegels los, lekken de kranen en is het niet meer van deze tijd? Overweeg je om zelf in de badkamer te verbouwen. Dan hebben wij hieronder een 10 stappenplan gemaakt, zodat je de badkamer grondig kunt renoveren. DIY badkamerklussen oftewel doehetzelf klussen.

Een paar dagen zonder badkamer lukt nog wel en kun je vast wel ergens anders douchen, maar veel langer moet het niet duren. Dus zodra je een badkamer gaat verbouwen, dan is een strakke planning van groot belang. Hieronder de stappen op een rij.

1. Planning maken:

Teken eerst de badkamer uit met een 3D tekenprogramma, zoals deze moet worden. Ga lekker inspiratie opdoen via internet of ga lekker shoppen, zodat je weet hoe de badkamer inrichting gaat worden. Het plan moet vooraf duidelijk zijn, zodat je precies weet wat je nodig hebt en welke materialen je moet bestellen. Denk over de volgende punten na en maak je beslissingen i.v.m. de badkamer verbouwing.
– Plattegrond nieuwe badkamer met de indeling. Nu kun je nog muren verplaatsen of een andere entree kiezen.
– Leidingwerk plan nieuwe badkamer & watertoevoer vanuit de boiler.
– Electra plan nieuwe badkamer: Kijk ook eens naar high tech mogelijkheden, waarbij er verschillende kleuren lampen in de badkamer mogelijk zijn (sfeerverlichting), muziek installatie, badkamerspiegels met verwarming en licht etc.
– Inloopdouche of een een douchecabineDIY Badkamerklussen Doehetzelf
Complete serie kranen: kies voor één stijl, waardoor zowel de bad-, douche- en wastafelkraan allemaal dezelfde uitstraling hebben, dit geeft rust in de nieuwe badkamer. Denk goed na wat je wilt: inbouw of opbouw kranen wilt, glimmende kranen of matte kranen, modern of landelijk, mengkranen of thermostaatkranen etc. Alle RVS kranen van Aquatulp zijn van geborsteld RVS en hebben een mooie, matte uitstraling.
– Wel of geen vloerverwarming
– Badkamerklussen die eventueel uitbesteed dienen te worden; installatie werk, stukadoor, schilder etc
– Budget: houdt altijd financiele ruimte over voor onverwachte extra uitgaven.

2. Lijst benodigde materialen voor de badkamer

Maak vervolgens een lijst met alles wat je nodig gaat hebben om de badkamer te verbouwen zoals jij dit wenst. Doe het zelf klussen in de badkamer is leuk, mits je er van te voren goed over nadenkt.
Dit kunnen materialen zijn, maar ook diensten die je wilt inhuren. Hieronder een klein voorbeeld
– Afvalcontainer
– Benodigd sloop gereedschap
– Plastic om ruimtes af te plakken, zodat hier geen stof komt door de verbouwing
– Leidingwerk voor water en electra
– Gereedschap, dat je nodig gaat hebben
– Tegels of stucwerk
– Sanitair: bad- en douchekranen, badkamermeubel, spiegel, bad, toiletpot etc
– Badkamerverlichting
– Vloerverwarming

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen in huis hebt waarmee je de badkamer kunt verbouwen en dat de bedrijven voor de badkamerklussen staan ingepland, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Tip: ben je hier niet zo goed in en ben jij veel beter in de DIY badkamerklussen (doe het zelf), zorg dan dat je partner of kennis dit voor je regelt.

2. Badkamer slopen

Zodra je weet hoe de badkamer verbouwing moet worden gedaan en je een duidelijke tijdsplanning hebt, dan kun je beginnen met de badkamer slopen. Zorg ervoor dat de ruimtes die stofvrij moeten blijven, goed worden afgeschermd door deze met bijvoorbeeld bouwplastic af te plakken.

Kijk goed welke spullen uit de badkamer je wilt hergebruiken, zodat je deze er voorzichtig uithaalt en ergens tijdelijk opslaat.
Bij het slopen van een badkamer krijg je veel puinafval, van bijvoorbeeld tegels en muren. Als je de planning goed hebt gedaan heb je al een container gehuurd waar je dit afval in kunt storten, houd rekening in de budgettering met afvalkosten, deze worden vaak vergeten.

Tip: Gebruik stucloop op de vloer en trap. Hiermee bescherm je de vloer in de hal en de trap en kun je zonder problemen in en uitlopen.

3. Leidingwerk nieuwe badkamer

Nu komen de voorbereiding goed van pas, gebruik het plan voor het leidingwerk in de badkamer. Soms loopt het leidingwerk onder de badkamervloer door, soms moet je de leiding in de badkamermuur frezen. Denk goed na waar alles moet komen, want zodra de muren worden gestuukt, dan ben je te laat!RVS Badkamer verbouwen
Voor de waterleidingen in de badkamer is het van groot belang, dat je precies weet waar alle kranen komen te zitten en zit warm en koud aan de juiste kant (bij een thermostaatkraan is dit weer anders dan bij een keramische kraan). Daarom is het plan ook zo belangrijk. Wil je een inbouw of een opbouw douche, waar komt het bad te staan en waar moet het water in het bad terechtkomen, heb je al een wastafel of waskom uitgezocht en hoe hoog is dit meubel…. Allemaal vragen waar je vooraf over nagedacht moet hebben.
Zijn deze badkamerklussen te veel voor je als doe het zelf, huur dan een professionele installateur in, die het leidingwerk voor je kan inbouwen.

Tip: spoel de waterleidingen goed door, zodat echt al het bouwafval/gruis uit de leidingen is. Door vuil in de waterleidingen kunnen bad- en douchekranen ontregeld raken of kan het water niet meer goed doorstromen.  

4. Electra nieuwe badkamer

Ook een goed stopcontact- en lichtplan voor in de badkamer is belangrijk. Wil je spotjes in het plafond, komt er een lampje boven de wastafel of heb je gekozen voor een spiegel inclusief licht en verwarming. Waar moeten de stopcontacten voor de föhn of trimapparaat komen, in ieder geval niet op de grond. Kijk goed naar het materiaal, deze moeten geschikt zijn voor natte ruimtes.

Ook voor deze badkamerklussen geldt, vertrouw je jezelf niet met electra, wees verstandig en huur een professional in. Als doe het zelf kun je vaak heel veel, maar sommige klussen kun je toch beter aan een ander over laten.

5. Stucen en/of tegelen wanden badkamer

Als het installatiewerk voor de badkamer klaar is en je weet zeker dat alle leidingen schoon zijn, het juiste water geven (warm of koud) en het kraanwerk er goed op aangesloten kan worden, dan kan de muur worden dichtgemaakt. Ook hier komt jouw plan van pas. Wil je de muren gestuukt hebben of wil je ze betegeld hebben. Door de goede voorbereiding heb de materialen al bestelt en in huis, dus je kunt hier zo mee aan de slag.
Is dit alles een te grote uitdaging, huur een professionele stukadoor of tegelaar voor de badkamer in. Niets is zo lelijk als bij de badkamerverbouwing de wand slecht gestuct wordt of muren scheef betegeld. Let wel, je gaat hier jaren tegen aan kijken.

Tip: plak kranen en andere onderdelen goed af met schilderstape, zodat deze niet beschadigen tijdens het stucen. De schilderstape kun je er later weer aftrekken en zo houdt je kranen en andere materialen mooi.

6. De badkamervloer

Bij de ene badkamer verbouwing moet opnieuw een badkamervloer gestort worden, zodat deze ook weer waterpas wordt en bij de andere badkamer verbouwing zijn alle leidingen in de muur weggewerkt en is de vloer nog goed bruikbaar. Naast dat de vloer waterpas moet zijn, moet deze natuurlijk ook een goede afwatering hebben, zodat bij het douchen het water naar de afvoer loopt i.p.v. de badkamer in.

Kijk ook of jouw badkamervloer in de nieuwe badkamer geschikt is voor vloerverwarming, want er zijn systemen, waarmee je eenvoudig een mat op de ondervloer legt en die werken gewoon op stroom.
Ook hier is het weer belangrijk, dat je de materialen (cement, tegels, coating) al in huis hebt, zodat je tijdens de badkamer verbouwing direct verder kunt.

Tip: Gebruik voor het kitten speciale kit voor vochtige ruimtes.

7. Sanitair plaatsten

RVS inbouw douche Sento Stainless SD114

RVS inbouw douche Sento Stainless SD114

Als al het tegel- en stucwerk klaar is, dan pas kun je het sanitair plaatsen, zoals de badkamerkranen, het bad, de toiletpot, de wastafel, de spiegel etc. Zorg ervoor dat je de badkamer in één stijl inricht en gebruik zoveel mogelijk dezelfde materialen, hierdoor creëer je rust en eenheid.
Heb je bijvoorbeeld gekozen voor RVS kranen in de nieuwe badkamer, dan is het niet mooi als je er daarnaast ook nog chrome onderdelen plaatst, probeer het RVS zoveel mogelijk door te trekken in de andere onderdelen. Heb je bijvoorbeeld een RVS wastafelkraan, dan is het ook mooi om een RVS afvoerstop en een RVS Sifon te plaatsten (mits in zicht).

Tip: Als je nog wat budget over en heb je een bad, dan zou je ook kunnen overwegen om i.p.v. een normaal bad te kiezen voor een bubbelbad.

8. Schoonmaken badkamer na verbouwing

Dit is een grote uitdaging. De badkamer heeft altijd nog wat cementresten en ander bouwvuil, deze wil je graag verwijderen. Nu wordt er regelmatig cementsluierverwijderaar gebruikt, maar pas op ! Dit is een zeer agressief middel wat lang blijft hangen in de lucht en veel andere materialen aantast, zoals bijvoorbeeld het materiaal RVS. Natuurlijk wil je de badkamer schoonmaken, maar niet ten koste van alles. Lees goed de aanwijzigingen op de verpakking voordat je een schoonmaakmiddel gebruikt.

Tip: Heb je de badkamer ingericht met prachtige RVS kranen, wees dan voorzichtig met de agressieve schoonmaakmiddelen. Haal de RVS Kranen weg of dek de RVS kranen volledig af zodra je toch met agressieve schoonmaakmiddelen werkt. Reinig nadien de RVS kranen met een RVS reiniger en herhaal dit een week later nogmaals, aangezien de agressieve schoonmaakmiddelen nog wel even in de lucht blijven hangen.

9. Badkamer inrichten met leuke accessoires

Kijk voor mooie accessoires, waarmee je de badkamer helemaal hip kunt inrichten. Mooie handdoeken, stijlvolle RVS handdoekrekken of haakjes, een mooie plant (of nepplant), het geeft allemaal extra sfeer aan de badkamer. De badkamer verbouwen is leuk, maar het helemaal af maken met mooie accessoires zorgt voor de finishing touch.

10. Genieten maar van de nieuwe badkamer

En dan rest er nog maar 1 ding ….. genieten van je nieuwe badkamer.

Hopelijk heb je wat gehad aan de bovenstaande tips m.b.t. de badkamer verbouwing en natuurlijk willen wij graag helpen met het inrichten van de nieuwe badkamer. Kijk voor inspiratie maar eens bij onze RVS series badkamerkranen, waarmee je de badkamer in één mooie stijl kunt inrichten.